Tidigare utställningar

Djuriskt ur samlingarna

9 juni – 13 sept 2020

I sommarens utställning, Djuriskt ur samlingarna låter vi föremål och bilder med djur som tema berätta om människans nära och mångsidiga förhållande till djuren runt om oss. Föremålen och bilderna visar hur människan använt djuren som föda och material, som inspiration till dekorationer, konstverk och leksaker, som sällskap och vänner och som symboler för olika egenskaper, platser och produkter.

Tecknade figurer

Kollornas värld

17 nov 2019 – 8 mars 2020

I vår lekutställning Kollornas värld får man träffa Lillkollan och hennes storebror Storkollan, ordna plättkalas i Kollornas hus Kollrede, rutcha från Viktigpetters hus Skrapan, följa Pladoskan genom hinderbanan eller vara kreativ i pysselhörnan.

Utställningen är baserad på böckerna om Kollorna av Ann-Christine Waller & Anni Wikberg och riktar sig till barn i åldern 3-10 år.

Red is the Colour of Your Life

7 sept  – 20 okt 2019

En utställning av fotograf Maria Rosenlöf om platsens betydelse, om radon, rapakivi och att se eller inte vilja se.

Den röda rapakivigraniten syns överallt på Åland – i vägar, gamla kyrkor och nya husgrunder. Släta klippor skapar tillsammans med havet en positiv självbild och lockar turister. Distinktionen mellan det synliga och det osynliga är ofta oklar. Det som är vackert och användbart i naturen kan också vara farligt.
Utställningen undersöker den djupt inrotade mänskliga vanan att leva med ögonen slutna.  Vi fortsätter ofta att leva med något, eller någon, trots att vi vet att det inte är bra för oss. Vad händer om platsen vi bor på är skadlig för oss?

Med IFK Mariehamn i 100 år

24 maj – 25 augusti 2019

Idrottsföreningen IFK Mariehamn grundades 1919 och firar i år 100 år av aktiv verksamhet. Som en del av firandet under jubileumsåret visas en specialutställlning på Kulturhistoriska som skildrar föreningens 100 åriga historia. Genom texter, nostalgiska bilder, och föremål i form av idrottsutrustning från förr och nu kan besökaren ta del av idrottens utveckling i Mariehamn och se hur den vuxit till den folkrörelse den är idag.

Utställningen är producerad i samarbete med IFK Mariehamn. Formgivning av fotokonstnär Carina Sommarström.

Mångkulturella Åland i folkdräkt

30 mars – 5 maj 2019

Vi är unika och olika som våra folkdräkter.

På Åland bor ungefär 90 olika nationaliteter. Projektet Mångkulturella Åland i folkdräkt visar hur unika vi alla är med våra traditioner, vår kultur och historia och våra folkliga dräkter som inkluderar allt detta.
Tetiana Tymoshenko (fotograf) och Irina Bendukidze-Fisun (stylist),

Våra skatter

25 feb – 15 sept 2019

(nischutställning), föremål som fotograferats till museipusslet

Det var bättre förr! Ska vi återvinna det förflutna?

23 jan – 17 mars 2019

Människors levnadssätt för 200 år sedan hade inte samma inverkan på miljön som våra vardagsliv har idag. Finns det något vi kan återvinna från hur man levde då för att bli mer hållbara idag? I utställningen jämförs dagens hållbarhetsfrågor med hur man levde förr. Genom en uppdelning i huvudteman Mat, Kläder, Vatten & hygien, Resor & transport och Bygga & bo kan man inspireras av hur man gjorde förr för att uppnå en mer hållbar vardag.
Teckningar av konstnären Sandra Törnroth bidrar till utställningen med humoristiska jämförelser mellan tankesätt förr och nu. I utställningen medverkar textilkonstnär Simon Fergin som återbruksinspiratör med sitt verk ”Kanin med morot”.

Lucia 75 år

8 nov 2018 – 6 jan 2019

(nischutställning), Folkhälsan på Åland

1918 – brännpunkt åland

5 okt – 6 jan 2019

Den gamla ordningen i Ryssland är borta. Första världskriget som har skördat miljontals liv på väst- och östfronten går mot sitt slut. Finlands självständighet omvandlas snabbt till ett blodigt inbördeskrig mellan röda och vita styrkor. Åland och dess befolkning har hittills skonats från krigets grymheter men plötsligt under vår-vinter 1918 blir öarna en brännpunkt för händelser utifrån.

Den här utställningen handlar om händelser på Åland under 1918 och om hur inbördeskriget i Finland samt världskriget i Europa spillde över till Åland med långtgående konsekvenser för ögruppens framtid.

Det ligger i tiden

1 juni – 23 sept 2018

Tiden är något vi alla upplever på vårt eget sätt. Hur känns tiden när man väntar på ett nytt hjärta? Vilken betydelse har en tusendels sekund för en elitidrottare?

Denna utställning visar hur tiden styr våra liv och hur människor alltid försökt mäta och kontrollera tiden. Utställningen bygger på ett ”hands-on” koncept, med olika interaktiva stationer som är både informativa och på ett engagerande sätt får man att stanna en stund och fundera på vad tiden faktiskt betyder.

Utställningen är en vandringsutställning producerad av Regionmuseet Kristianstad i samarbete med Högskolan i Skövde, Sverige.

MOPIC – Motion Pictures at an Exhibition

5-24 maj 2018

Under 2016 – 2017 har elever från klassen 8-9a i Godby högstadieskola genomfört ett Erasmus+ projekt. Målet har varit att skapa ett virtuellt museum av elever för elever med innehåll från de fyra deltagande länderna; Litauen, Katalonien, England och Åland. Eleverna valde olika historiska platser som lyfts fram med hjälp av ny teknik. I det åländska rummet är det Pommern, Bomarsund och Ålands stenålder som man får fördjupa sig i. Genom målningar, affischer, ny musik med gamla instrument samt film har eleverna fått historien att leva igen.

Mod, hopp och kraft

23 mars . 29 april 2018

Detta är en utställning om att insjukna i cancer och hur livet kan se ut under sjukdomstiden och efteråt. Genom dokumentärt fotomaterial av Tiina Tahvanainen samt installationer av Minna Öberg visas cancerns olika ansikten på Åland. Ålands Cancerförening r.f. bidrar till utställningen med faktabaserat textmaterial.

Då farfars mormor var ung. Dräkter ur samlingarna

9 feb – 18 mars 2018

Vi ställer ut ett tiotal vackra dräkter som visar en glimt av det åländska
kvinnomodet kring förra sekelskiftet. Men hur bekväma var de?
Hur kändes det att vara insnörd i en korsett?

KISS – the exhibition – mer än bara smink

1 dec 2017 – 28 jan 2018

KISS är ett av de största fenomenen i rock-historien. Bandet gjorde sig kända med sina sminkade ansikten och spektakulära scenshow. Under slutet av 70-talet blev KISS en enorm leksaksindustri i framförallt USA, något som håller i sig än i dag.

Alexander Johansson upptäckte rockbandet KISS 1984. Sedan dess har han sett bandet över 100 gånger på 5 olika kontinenter. I början bestod samlandet av att byta Okej affischer med vännerna. Idag har han en av Nordens största samlingar. Många föremål som har hört till själva bandet kommer från en stor auktion som KISS höll sommaren 2000.

Vårt Finland, Fotoklubben Obscura

13 okt 2017 – 19 nov 2017

Vårt Finland är temat för Fotoklubben Obscuras årsutställning på Kulturhistoriska. Finland fyller 100 år och med utställningen bjuder klubbens medlemmar på personliga tolkningar av vad Finland betyder för dem.

Traktorn är på väg

10 okt 2017 – 31 okt 2018

(nischutställning), egenproducerad

Fotografier från samlingarna.

Jordbruksmaskiner utvecklades under 1800-talet från enkla skördemaskiner till maskiner som kunde skörda, räfsa och binda samt även tröska. År 1890 kunde en maskin opererad av två personer med två hästar klara av 40 gånger mera jobb än vad två personer kunde göra för hand.

Talar föremålen svenska?

9 juni 2017 – 1 okt 2017

För 100 år sedan, samtidigt som den finska staten grundades, väcktes på Åland drömmen om att åter bli svenskt. Beslutet att Åland skulle tillhöra Finland satte igång ett politiskt och kulturellt behov av att definiera en åländsk kontra finländsk identitet som pågår ännu idag.

Identiteter kan vara allt från individuella till internationella. Historier och föremål ur det förflutna påverka hur identiteter kontinuerligt formas och förändras. Museer har länge haft en roll i processen att bevara och även skapa identiteter.

Den här utställningen lyfter fram föremål från museets samlingar som belyser hur ålänningar har identifierat sig själva i relation till sitt närsamhälle och sitt land sedan 1917. Föremål från olika tidsepoker talar om identiteter då och nu.

Utställningen ingår i firandet av Finland 100 år.

Bufo Bufo den förskräcklige

4 maj 2017 – 8 okt 2017

(nischutställning)
Det är bra att ta itu med sina fobier. Så även jag ville prova bli kvitt min grodfobi.
Jag började läsa allt om grodor och paddor. Samtidigt började jag samla små och stora grodor. Plötsligt fanns det grodor överallt.
Jag har fått fantastisk hjälp av alla mina vänner och bekanta. De har på sina resor hämtat grodor från olika delar av världen: Åland, Helsingfors, Sverige, Paris,
London, Venedig, Grekland, Turkiet, Bangkok, Bali, Indonesien, Australien, Grand Canaria osv. Det finns grodor i alla världsdelar. En del har hamnat i vårt hem.
Tiina Dahlman

Welcome home

31 mars 2017 – 21 maj 2017

Hemmet är en mittpunkt i våra liv. Där vill vi kunna få våra basbehov tillfredställda och personliga önskemål uttryckta. Vårt hem står för trygghet. Oavsett hur vi bor betyder det en stor ekonomisk satsning som kan tvinga oss att ge avkall på vår frihet. Att skapa ett hem kan bli ett livsverk.

Dagens nordiska samhälle kännetecknas av individualism och flexibilitet. Mera och mera betonas samhällets förmåga att inkludera, att omfamna mångfalden och ge plats åt alla att vara sig själva. Hur kan då arkitekturen möta alla olika behov som därmed uppstår?

Snailhouse är ett arkitektoniskt sätt att tänka som grundas på idén att sätta själva livet i första rummet, att kunna behålla sin frihet. Att göra som snigeln – ta med sig hemmet vart man än är på väg.

Utställning är ett samarbete med Arkitekt Michael Donalds AB och Nordens Institut på Åland.

Vem är hen? Om språk och identitet

27 jan 2017 – 12 mars 2017

Möt sju personer som benämner sig själva som hen.

Utställningen bygger på intervjuer och fotografisk dokumentation av personer som föredrar hen som personligt pronomen. En utställning gjord i samarbete med Genusfotografen Tomas Gunnarsson, RFSL Roslagen och Daniel Wojahn, språkforskare vid Uppsala universitet/ Södertörns högskola.

Idé och produktion: Emeli Holmström, museiintendent Norrtälje museum.

Kollektion, Fotoklubben Obscura

18 nov 2016 – 8 jan 2017

 

Fotoklubben Obscura firar 40 år!
I år hade de valt att döpa sin utställning till ”Kollektion” vilket gav medlemmarna en chans att få visa upp lite flera av sina arbeten. Varje fotograf blev tilldelad en yta om 1 kvadratmeter och visade 3 bilder som hade ett samband. Det var ett rekordantal fotografer som var med, hela 29 stycken med 87 bilder. Eftersom alla inlämnade bidrag fick plats, behövdes i år ingen jury att välja bilder.

Fotoklubben Obscura var de första att ställa ut på nyrenoverade Ålands Kulturhistoriska. Samtidigt hade Obscura boksläpp av sin jubileumsbok ”Svart-vitt”.

X